Kunsten at stå i kø – om egoets lille fornuft og Selvets Store Fornuft

Jeg elsker at undervise og holder løbende masterclasses og kurser.
Her er f.eks. et par klip fra præsentationen af Vædderens tegn:

vaeddertegnet-2016-11-13

og nedenfor kendte Væddere – bemærk Lady Gaga i midten øverst. Og vædderen til højre… en vis lighed?

vaeddere-2016-11-13

Når jeg ikke lige arbejder, skal livet leves med socialt liv og tøjvask og indkøb. Jeg holder for eksempel af at stå i kø. Man kan få sjove oplevelser og små gaver – nogle gange et uventet livsmemo overrakt af et menneske, man aldrig før har mødt.

Kø 1
For nogen tid siden var jeg sammen med familie og venner ude at fejre fødselsdag på en café. Hyggeligt sted med dejlig stemning. Jeg stiller mig op i køen for at bestille mad ved siden af en yngre mand med styr på frisure og tøjstil. Vi venter en rum tid. Ikke min favoritdisciplin at vente. Måske heller ikke hans, for han viser sin hånd frem med nogle pengesedler og siger: ”Det går hurtigt med mig, jeg har lige penge!” Det var ikke lige det, jeg havde forventet at høre fra ham, der lignede kongen af cool kreditkort, så jeg smiler og siger – ”utrolig fint, har du travlt?”” -Nej, egentlig ikke, men jeg skal giftes i morgen.”
Det blev startskuddet til en herlig samtale, som knapt gav os tid til at bestille mad. Det viste sig, at han skulle giftes med en kvinde, der var ud af en politisk familie i Indien. Det danske bryllup skulle være et lille arrangement på rådhuset, men nogle uger senere skulle de flyve hjem til det store med over 5000 gæster. Han fortalte levende om sin familie i Indien og sit arbejde som geolog i et større firma i Delhi. ”Geolog”, sagde jeg lidt vantro – det er jo lige præcis det, en ung mand her ved vores bord gerne vil være!”” Nej, hvor sjovt, svarede han – lad mig hilse på ham.”
Nogle minutter senere vendte vi sammen tilbage til mit bord. Han præsenterede sig glad og gav sit visitkort til den unge mand med en varm invitation til at kontakte ham, hvis han en dag vil til Delhi.
Fødselsdagsselskabet sad glad og overrasket tilbage, da han var gået. Et af mine børn sagde:

”Typisk dig, mor – man kan ikke vende ryggen til dig et øjeblik!”

Nej, det kan man ikke. For jeg er et utålmodigt menneske, der straks finder på ting, hvis jeg skal vente.
Kø 2
En anden dag havde jeg i Netto fyldt min indkøbsvogn med sofapuder i festlige farver. En mand står bag ved mig og siger pludselig med myndig stemme: ”Du har sofapuder nok derhjemme!” Jeg har aldrig set ham før og bliver meget overrasket. Han har et skønt smil. Jeg står lidt og overvejer. ”Du har jo fuldstændigt ret. Jeg har overhovedet ikke plads til flere sofapuder! Hvordan kunne du vide det? ” Han smiler: ”Du er en kvinde.” Vi falder om af grin, jeg forlader køen og lægger puderne tilbage.
En dårlig dag for Netto, en god dag for min pengepung, miljøet og livsglæden.

Sådan er alle dage ikke. Jeg har min del af stressede, trætte indkøbsture som alle andre, hvor nærvær og sanser er lukket ned. Jeg har ingen fortællinger fra den tilstand. For der sker ingenting. Jeg er en regnorm, der lever i mørke og skubber rundt med jord.

Disse historier handler ikke om at stå i kø. Eller, det gør de jo også. Men de handler om den fundamentale forskel, der er ved at leve fra hjertet, Det Større Selv eller Sjælen. Eller fra egoets lille perspektiv af frygt, hvor man står på bunden af en brønd og kigger ind i en mur. Og ikke kan se stigen, der står omme bag ryggen.

sunI den flere tusind år gamle astrologiske symbolverden er symbolet for et menneskes ubegrænsede, kreative potentiale en cirkel med en prik inden i.
Den lille prik symboliserer egoet eller den jordiske personlighed. Det begrænsede ego er forankret i kroppen og hjernens tankestrøm.

Cirklen viser Det Større Selv eller sjælen. Det er solens symbol, som også repræsenterer Skaberen eller ”Den Gyldne mand”. Alle har en sol i deres horoskop. Det er solens placering, der viser det stjernetegn, man er født i. Når solen viser vores skabende potentiale, er det derfor vigtigt, at man beskæftiger sig med noget, der er i overensstemmelse med det tegn, man er født i. Er man f.eks. Tvilling, kan det være en god idé at arbejde med kommunikation. Er man Krebs, omsorg, næring eller ernæring.

Når vi er fanget ind i prikken, egoets begrænsede tænkning, er man optaget af det, der i visse spirituelle traditioner kaldes ”den lille fornuft”. Man tænker for eksempel økonomi som et spørgsmål om at få et fast antal kroner ind på kontoen hver måned. Man tager beslutninger ud fra et ønske om at sikre sig for en ukendt fremtid. ”Jamen, jeg kan ikke skifte spor, selvom mit arbejde får mig til at visne, for så har jeg ikke noget at leve af.”

Denne tænkning viser sig på den lange bane at være virkelig dårlig økonomi. For hvis man laver noget, man ikke holder af, lever man i uoverensstemmelse med den, man er – ens sande eller autentiske jeg. Man kommer ud i ”dis ease” eller sygdom. Er man sygemeldt med stress, kommer der ikke X antal kroner ind på kontoen hver måned.

Lever man i overensstemmelse med sin sjæl, lever man ”at ease”, hvor kreativiteten og livsenergien flyder frit.
Også en anden form for energi flyder frit, nemlig penge. Penge er bare energi. Ressourcer. Ressourcer flyder fra sjælens kreative kilde. Når man lever fra denne kilde, har man evnen til at møde og opdage nye muligheder. Man bruger penge på en anden måde, og penge tilflyder en på overraskende måder.

img_1604Søvnløs i Seattle  

En sommer var jeg for eksempel i Seattle for at skrive på min næste bog. Over nettet havde jeg booket et hotel i centrum, der så hyggeligt ud. Men da jeg checkede ind på hotellet gik det op for mig, at jeg var landet et larmende sted med støj fra varmesystemer og trafik. Første nat gik nogenlunde, men den anden kunne jeg ikke sove og vendte mig frustreret i sengen. Timerne gik. Jeg stod op og kiggede lidt på nettet efter bed and breakfast-steder i området. Der var et, der så dejligt ud. Men mine frygttanker fik overbevist mig om, at jeg var 1. hysterisk, 2. at det ville være for dyrt at flytte, og 3. at det andet sted utvivlsomt var optaget her midt i feriesæsonen. Så jeg lagde mig ned for at sove videre. Ingen søvn.

Klokken fire om morgenen skrev jeg udmattet i min dagbog: Lover at tage mine spirituelle behov alvorligt, uanset hvad. Så sov jeg. Vågnede kl. 6.30, ringede efter en taxa, kørte op ad bjerget til den nye b&b og bankede på døren. En tiltalende mørkhåret kvinde åbnede, og jeg sagde ”Undskyld jeg er så tidligt på den. Jeg er en forpjusket vovse, der er landet et helt forkert sted og vil høre, om I har et ledigt værelse? ” Jeg fortalte, at jeg var forfatter og ikke kunne skrive på hotellet i centrum. Kvinden smilede: “Du skal være velkommen. Gå ind og spis noget morgenmad, og så finder jeg et værelse til dig.” Jeg var himmelfalden. Og gik ind og spiste morgenmad med dejlige mennesker, heriblandt en kvinde, der havde en teaterskole i Hollywood og hendes interessante forskermand, der havde arbejdet sammen med Steve Jobs.
Jeg fik anvist et dejligt værelse i villaen på bjerget i charmerende kolonistil. Og begyndte at bekymre mig igen på vej ned i taxaen for at checke ud af det første hotel. Tankernes frygt plaprede løs igen: Hvad hvis jeg skal betale for hele ugens reservation? Har jeg overhovedet råd til det her skift?

Jeg øver mig i livet på ikke at give efter for frygtens trang til at angribe mig selv eller andre. Så jeg gik forsigtigt ydmyg ind i receptionen og sagde: ”Det er bestemt ikke jeres skyld, I har et fint hotel. Men jeg er forfatter og kan desværre ikke skrive her – der er lidt for meget støj – må jeg opsige min reservation?” Receptionisten blev ikke glad, men hun lyttede opmærksomt, kiggede lidt ind i sin computer og sagde: ”Det kan jeg godt forstå. Du behøver ikke betale for begge de nætter, du har boet her. Hvis du bare betaler for den første nat, er det fint. Jeg håber du bliver glad for det nye sted og får skrevet på din bog.”

Resultat:

  • • Gratis morgenmad.
    • En ferie på et dejligt sted, hvor nye venner piblede frem overalt.
    • Bedre økonomi. Ved at flytte sparede jeg penge, som kunne bruges til sjov.
    • Ny inspiration og muligheder. Andre venner med bil havde lyst til at holde ferie sammen, så pludselig blev jeg kørt rundt over hele Seattle, også op til det smukke vandfald, der er med i TV-serien ”Twin Peaks”. Jeg fik ikke skrevet en linje. Men det gør jeg nu. Og næste sommer kan jeg vælge mellem at tage til Hollywood eller Canada.

Hvis jeg havde lyttet til den lille fornuft, var jeg blevet på det larmende hotel og muligvis blevet syg af søvnmangel. Da jeg lyttede til Den Store Fornuft, sparede jeg penge, havde en tætpakket rejse med dejlige oplevelser og masser af døre til inspirerende oplevelser i fremtiden.

Vi opsummerer:
Den lille fornuft. Det lille begrænsede ego er forankret i kroppen og hjernen med tankestrømmen. Medmindre vi står overfor en tiger, er tankerne ofte illusoriske og frygtbaserede – fri fantasi og fikseret i vaner. Det, vi overbærende kalder bekymring, er frygt. Vi fokuserer på kroppens overlevelse. Egoet skal ikke bekæmpes, men betragtes som et lille barn, man holder af, men som ikke får lov til at bestemme i de voksnes verden.

Den Store Fornuft. Jeg er muligvis en ånd, som ikke har skabt mig selv og er kommet til jorden for at erfare, lære, mærke og udfolde min sande natur. Det er meningen, at jeg skal komme til fuld udfoldelse på alle planer som en blomst. Ved at tage min skaberkraft og dybere behov alvorligt, etablerer jeg kontakt til sjælen og dermed livsglæde og talentkerner.

Selvets store fornuft aktiverer vores samlede energisystem og øger den energi, vi har adgang til. Ved at være nærværende og energifyldt med et åbent hjerte, åbner det magiske liv sig, hvor nye muligheder vælter ind ad dørene.
Hjernens tankestrøm spærrer for adgangen til Selvets magiske verden. Det er derfor, at nærvær i nuet og meditation er så vigtigt. Det er tankerne, vi skal transcendere.

Det kan give mening at opsøge spirituel vejledning, få lagt sit horoskop og få inspiration til at lægge sit fokus på det rette for én. Stress og utilfredshed produceres af den ukærlige måde, vi har organiseret samfundet på, men er også dybt individuelt.

For eksempel bliver mennesker med horoskopet domineret af ild stressede af kedelig administration og rutineopgaver. Jordfolket af uforudsigelighed og nye spændende tiltag (lavet af ildtegnene). Luftmenneskene bliver stressede, hvis de ikke har tid til at tænke, udvikle ideer og tale sammen. Vand skal mulighed for til at komme hinanden ved, vise omsorg og skabe en god stemning.
Ild: Vædder, Løve, Skytte. Jord: Stenbuk, Jomfru, Tyr. Luft: Tvill, Vægt, Vandmand. Vand: Krebs, Skorpion, Fisk.

Til inspiration kan jeg varmt anbefale bøgerne af læge Lissa Rankin Frygtens skjulte gave, Elizabeth Mayer Extraordinary knowing og Rachel Naomi Remen Visdom fra hverdagen. I de to første kan man læse om læger og sygeplejerskers intuitive oplevelser til gavn for deres patienter.
Og ikke mindst hjernekirurgen Eben Alexanders anden bog Map of Heaven eller Gaverne fra himlen.

map-of-heavenBogen ser på filosofiens og videnskabens status i forhold til bevidsthed. Og har betagende nye casehistorier om nærdød og andre spirituelle oplevelser. Hvis du kender et forvirret menneske eller en tunghovedet skeptiker, er det en god gave. De fleste skeptikere, herunder desværre også en del undervisere af vore børn og unge, lever i et forældet materialistisk verdensbillede, der er helt ude af trit med kvantefysik og ny forskning i bevidsthed. Der snorksoves over den ganske verden. Måske en dejlig gave kan hjælpe  ???? .

På Ninas bogreol https://ninabentzon.dk/bogliste/ kan du finde flere bøger.