2019 og frem – a call to action

I december gik planeten for ekspansion, optimisme og vision, Jupiter, ind i sit eget tegn, Skytten, hvor den skal være i hele 2019.

Bueskytten er en kriger til hest, der har behov for at galoppere ud over vidderne og sigte mod stjernerne.
Skytten viser menneskets behov for at rejse, udvide sin horisont og udvikle værdier, der udspringer af højere erkendelse. Være fri til at gå Caminoen, sejle jorden rundt eller flytte ud i naturen. Som vandringsmanden, der iagttager livet og finder nye perspektiver eksistentielt og spirituelt.

Ideelt set er Skytten den kampklare, visionære filosof og lærer. Tegnet refererer til højere viden, etik og dannelse. Skoler og læreanstalter. Netop i december blev det kendt, at skolebørn og studerende begyndte at demonstrere i protest mod ødelæggelsen af klimaet.  Vi vil fortsat se organiseret kamp anført af ildsjæle i stræben efter ”at gøre det rette” og skabe retfærdighed ud fra en højere vision.

Med sin tale til FN tog skoleeleven Gretha Thunberg verden med storm, se den her.

I november blev der i USA valgt 113 kvinder til kongressen og flere minoriteter er repræsenteret end nogensinde. Særligt ældre kvinder træder frem – speaker Nancy Pelosi er 78. Der råbes i verden om ligelig repræsentation. I politik, kunst og bestyrelseslokaler.

Jupiter sætter fut i energien – som speederen i en bil.
Så verden vil se mere til Skytteenergien, der er modig og frygtløs. Winston Churchill tog ene mand beslutningen om at gå i krig med Hitler, og Jane Fonda rejste til Vietnam under krigen og var med til at udløse de protester, der standsede den.

Nu er hun 80 og har sin egen TV-serie. Hvis man kender en typisk Skytte, er det nyttigt at vide, at de elsker kamp! Kom ikke stikkende med ønske om harmoni og konsensus – de er fuldstændigt ligeglade, når ilden først er tændt. Har man en Skytte i sit liv, har man en god mulighed for at lære at sætte grænser. Skytter er ildtegn og kan til tider savne  finfølelse og finesse. Der er en tendens til at overdrive i livet generelt og trampe på folks ømme tæer. Hvis det individuelle horoskop trækker i den retning, kan nogle Skytter være rå, arrogante og selvovervurderende – Donald Trump har Månen i Skytten, som savner dybde i kombination med Solen i Tvillingerne. Det har Oprah Winfrey også – men i kombination med Solen i et tegn, der kan stræbe uselvisk opad – Vandmanden. De to tegn sammen kaldes ”The Great Educator” og arbejder for at befri mennesker gennem oplysning og højere sandhed.
Her to Skytter i fuldt firspring: Churchill er til selskab og konverserer en fin dame, som forarget bemærker: “De er jo fuld, hr. Churchill! “ Ja, og De er grim, men jeg er ædru i morgen! “ En anden var min mormor, Michala Weis Bentzon, der var rejseleder og fartede verden rundt. Hun blev spurgt af en journalist, om hendes tre børn ikke savnede hende, når hun var væk. Hvortil hun forurettet svarede: ”Det ved jeg da virkelig ikke. Jeg var der jo ikke!” Når hun kørte i tog gennem Tyskland lige efter 2. verdenskrig, plejede hun at gå ind i en lukket kupé fuld af tyskere og vente til toget kørte. Hvorefter hun satte sig godt til rette og spurgte med et glad smil: “Nå, hvordan føles det så at tabe to verdenskrige??” Hun opfandt ideen med at sætte farvede pletter på træerne for at markere vandreruter, og var før Spies med at lave charterture til Italien. Indtil hun blev fyret for at bagtale gæsterne. Betød intet for hende. Hun tog bare hjem og lavede noget andet. Pletter på træerne.
Ildtegn og lufttegn vil i særdeleshed mærke Skyttens energi som en trang til at tage på eventyr, sprænge grænser, skrive, tale eller arbejde med visuelt udtryk og visioner. (Løve, Vædder, Tvilling, Vægt, Vandmand.)

The Great Educator, Skytte/Vandmand. Baby edition.

REALISTISK OPTIMISME

Heldigvis afbalanceres speederen af en bremse gennem vores gamle “ven” Saturns ophold to år frem i sit eget Stenbukkens tegn. Det lærte vi at kende under finanskrisen i 2008. Saturn står for realisme, begrænsning og modstand. Hårdt arbejde.  Saturn bremser os ned, så vi intelligent lærer at tage ansvar og justere i forhold til de konkrete vilkår og muligheder. Arbejde i dybden, administrere ressourcer og se på gamle psykologiske mønstre, hvis de spærrer for udfoldelsen. I Saturnperioder tager vi tager eksaminer og høster resultater.

Følelsesmæssigt kan det være udfordrende for de ledende tegn født i Stenbuk, Vægt, Krebs og Vædder. De konkrete perioder ser man i det individuelle horoskop. Saturn i spænding til horoskopets Sol (dit stjernetegn) og Måne kan udløse belastning af forskellig art, fysisk og psykisk. Da Elon Musk blev tvunget ud af bestyrelsen af sit egen virksomhed, havde han Saturn i spænding til Sol. Det samme for premierminister Theresa May under Brexit-forhandlingerne, hvor samtlige hendes forslag blev stemt ned af det britiske underhus og er endt med hendes afgang.

Mange af mine klienter kommer med disse aspekter – udmattede og slidte. Jeg muntrer dem altid op med at sige, at det går over! Men først…kuren er altid bevæge sig hen mod muren og undersøge den sten for sten. Gå hen mod problemet eller det, du frygter. Tag ansvar og giv slip på det, der ikke virker eller trækker dig ned. Det er et skridt ind i større modenhed og kompetence, men vær nænsom overfor dig selv i processen. Bed eventuelt om kompetent hjælp. Læs mere i min artikel om Saturn her .

Med Saturn i Stenbukken er der en stor alvor i verden – vi ramte klimamuren i 2018 og vågnede kollektivt op til katastrofens omfang. Vi får brug for Skytteenergien – a call to action! Og for planeten Uranus´mentalt elektrificerende energi. Uranus skiftede tegn til Tyren sidste år. Markante år, hvor planeten også skiftede tegn er 1948 (FNs oprettelse), 1968 (ungdomsoprøret) og 1989 (murens fald). Uranus tilbyder mulighed for en revolution i menneskehedens bevidsthed, ofte i lyset af dybe skygger. Der er blevet sat strøm til menneskeheden. Vi er ved at vågne og lave om på vores tænkning og livsstil. Alt tyder på, at der er nok til alle, hvis vi begrænser os og giver jorden og andre levende væsner plads. Fx træer. I ydmyg taknemmelighed overfor vores hjem i universet og forståelse af de konkrete vilkår. I buddhistisk og indiansk filosofi ærer man alt levende og giver ikke sin kraft til mennesker, der slår på tromme for sig selv og egne dagsordner. Grådig narcissisme er ukrudt i vores egen vestlige kultur – vi har selv skabt vore monstre. Der findes andre livsfilosofier i verden, og vi kan vælge noget andet. Se fx. filmen Woman Walks Ahead  på Amazon. Når den vilde Jupiter og kloge Saturn forenes, kan vi gå fremad med optimistisk realisme – en livsindstilling, der skulle være særligt sund.

FRA MIT VISION BOARD

Jeg har MC  i Skytten og deler visionen om en verden, hvor ressourcer og arbejde fordeles med omsorg og balance. I de forudgående årtusinder har menneskehedens største drøm været at slippe for SLID. Det er nu indenfor rækkevidde.  Teknologi har allerede overtaget arbejdsopgaver i stor til og skabt enorme formuer. Som WhatsApp, der blev solgt for 19 mia, men kun beskæftiger 76 mennesker. Det er allerede sket. Vi kan blive befriede fra det slid, der udmattede får os til at efterspørge tanketom underholdning og stoffer, der dulmer den stille desperation. Til fordel for en bedre balance – meningsfuldt arbejde og værdifulde fritidsaktiviteter. Vi vil kunne få mulighed for at arbejde færre timer med lønarbejde og i stedet nære vores sociale liv, lave kunst og ordentlig mad, samfundsmæssigt og frivilligt arbejde. Mon ikke det er godt for børn, kærester og familie? Vi kunne kunstfærdigt bygge egne huse, uddybe vores spirituelle liv, danse og synge mere og have tid nok til eventyrlige tog- og skibsrejser, hvor sjælen er med ombord i stedet for at komme blæsende efter flyet. Vi kan være sociale, samfundsengagerede og kreative i stedet for forbrugere. Dem, der elsker deres lønarbejde og vil arbejde 80 timer om ugen, kan selvfølgelig gøre det. Men ikke som en pligt for alle. Det kan blive fantastisk, hvis vi er klar til at handle!


Henvisninger:

Se professor Guy Standing om forskellen på slid, der føder behovet for underholdning på den ene side, og arbejde/meningsfuld fritid på den anden. Gratis download af hans bog på engelsk her

Se de nyeste tal om velstand, arbejde og teknologi i bøgerne Utopia for Realists af Rutger Bregman, Robotterne kommer og Borgerlønn af Eliassen og Omdal.

Skal vi lave om på vores demokrati? Fx. have borgerråd ved siden af de folkevalgte politikere for at sikre det lange perspektiv? Det gjorde Island efter finanskrisen og Irland i 2018 før valget om fri abort. Se den skønne og inspirerende video fra konference om demokrati og klima af kunstnerne Adelaide Bentzon og Sylvester Roepstorff  her.

Biografi om Churchill af Boris Johnson. Film om Churchill Darkest Hour og skøn dokumentar om Jane Fonda på Netflix.